"In de zomer ging het mestdrogen wel goed, maar in de winter van 2019 werd al onze mest afgekeurd. Dat moest anders...” vertelt Matthijs Sinke. Samen met zijn vader is hij eigenaar van Sinke Opfok BV. Sinke huisvest 215.000 opfokkippen, verdeeld over zes stallen op hun bedrijf in Kruiningen. Hun grote mestloods, bijna 50 meter lang, is gevuld met 8 buizen over de vloer, weggewerkt tussen h-klinkers. Matthijs vertelt meer over zijn ervaring met mestdrogen op hun locatie.
Mestdrogen voorheen
Matthijs: “Eerder hadden we geen mestdroogsysteem. Drie van onze stallen bliezen lucht in de mestopslag wat zorgde voor wat droogeffect. In de zomer werd de mest droog genoeg. Maar in de winter werd onze mest regelmatig afgekeurd. Daarnaast hadden we soms last van vliegen en moesten we met madendood in de weer, jaarlijks ook een flinke kostenpost. Dat moest anders.”
Zoektocht naar betaalbaar systeem
Matthijs: “We hadden al wel vaker naar droogsystemen gekeken, maar die waren best prijzig. Via Het Anker hoorden we goede verhalen over het betaalbare mestdroogsysteem van Salomons. Daarnaast hadden we Klaasjan al wel eens op de beurs ontmoet en kwam hij in die tijd bij zijn hennen kijken die bij ons in opfok zaten. Toen heeft hij gelijk ook even gekeken naar onze mestopslag. Hij had direct al goede, praktische ideeën over hoe het anders kon.”
Het mestdroogsysteem van Salomons
Matthijs: “Omdat we een betonnen vloer in onze loods hebben liggen en daar niets mee wilden doen, hebben we gekozen voor buizen over de betonnen vloer, die we vervolgens hebben weggewerkt in h-klinkers. Zo kunnen we gemakkelijk met de verreiker over de vloer rijden. Verder konden we de mestbanden die al in de loods en stallen aanwezig waren blijven gebruiken. Zodoende hoefden we daar niets aan te veranderen.”
Ervaring met het mestdroogsysteem
Matthijs: “Het verschil is groot. Waar we voorheen 500-600 ton mest hadden, hebben we nu nog maar 450 ton. Minder tonnen en daarnaast ook minder kosten per ton. Achteraf denk ik wel eens ‘waarom hebben we dit niet eerder gedaan?!’ Het scheelde de eerste winter al snel zo’n 4000 euro!
"Het scheelde de eerste winter al snel zo’n 4000 euro!"
Als je in de hoop kijkt zie je dat de mest snel en mooi indroogt. In het begin maakte ik me nog wel eens zorgen over die hoge temperaturen in verband met brandgevaar, maar die zorg blijkt onterecht. Ook hebben we minder vliegen, dus we hoeven niet meer in de weer met madendood. Via een app op m’n telefoon hebben we alles goed ingesteld. De app is praktisch, simpel en gebruiksvriendelijk. Het mooie aan het hele mestdroogsysteem is dat het praktisch en simpel is. Er kan weinig aan kapot.”
"Het mooie aan het hele mestdroogsysteem is dat het praktisch en simpel is. Er kan weinig aan kapot.”
Mijn ervaring is wel dat je, zeker in het begin, er kort op moet blijven om alles in de gaten te houden. Ook moeten we de temperatuurvoelers regelmatig verzetten om het droogproces goed te kunnen blijven volgen. Al met al brengt het veel meer voordelen en gemak met zich mee dan dat ik van tevoren had gedacht.”
Ervaring met Salomons
Matthijs: “Doorslaggevend voor ons was de prijs van dit systeem. Het systeem zelf is aanzienlijk goedkoper dan andere mestdroogsystemen. Daarnaast scheelt het al met al veel kosten omdat je prijs per ton en het aantal tonnen veel lager is. Mijn ervaring met Klaasjan Salomons is heel goed. Hij en de jongens die het hebben gemonteerd, werken netjes en correct. Het is een simpel systeem en Klaasjan heeft het goed uitgelegd. Ook als ik vragen heb, legt hij het snel en weer netjes uit. Dat is eigenlijk gewoon perfect.”
"Klaasjan en de jongens die het hebben gemonteerd, werken netjes en correct."
Meer weten?
Lees hier de andere verhalen van (pluim)veehouders over hun mestdrogingssysteem. Wil je meer weten over wat jij kunt besparen? Doe dan hier de mestscan. Wil je dat we eens met je meedenken? Zoek dan contact. We helpen je graag: 0321 331948 of info@salomons-dronten.nl.
Comments