We zijn bezig met veel mooie mestdrooginstallatie-projecten door heel Nederland (en ook buiten de landsgrenzen). Elk project is weer anders en uniek, met z'n eigen succesfactoren en uitdagingen. Project Bouwhuis is bijna af. Eigenaar Gert Bouwhuis vertelt: “Met deze ontwikkeling kunnen we 4000 vrije uitloop legkippen meer houden en neemt de mestopslag geen ruimte meer in in de stal.” Wat we in samenwerking met Bouwhuis en bouwpartners hebben gedaan en hoe we dit hebben aangepakt? Een kijkje in de keuken.
Feiten en cijfers
Wat | Een nieuwe droogvloer in beton met aanvoerbeluchting |
Wie | Samen met Pluimveebedrijf Bouwhuis en Bouwbedrijf Van Pijkeren |
Waar | Mts Bouwhuis-Ligtenberg in Witteveen |
Aanpak | In overleg met Bouwhuis is de maat van de droogvloer bepaald. Nadat de keerwanden waren geplaatst, zijn er doorvoeren geboord in de achterwand, waar wij de vloerbuizen weer konden monteren op de aanvoerbeluchtingsbuis. De regeling en ventilator van de drie jaar oude inpandige mestloods zijn opnieuw gebruikt. |
Wat was de situatie voorheen?
Gert: “Tot drie jaar geleden hadden we helemaal geen droogvloer. In de zomer kregen we de mest wel redelijk droog maar in de winter niet. Daardoor was de afzet van de mest veel moeilijker. Dat wilden we anders dus hebben we drie jaar geleden een nieuwe pluimveestal laten bouwen met inpandige mestopslag met droogvloer, ook door Salomons gebouwd. Uit ons vergunning bleek dat er nog ruimte was om uit te breiden. Daarom zijn we recent naar een separate mestopslag overgegaan. Een opslag van 9 bij 16 meter, met buizen verwerkt in de betonvloer. Met deze ontwikkeling kunnen we 4000 vrije uitloop legkippen meer houden en neemt de mestopslag geen ruimte meer in in de stal.”
Tekst gaat verder onder de foto's
"Met deze ontwikkeling kunnen we 4000 vrije uitloop legkippen meer houden en neemt de mestopslag geen ruimte meer in in de stal.”
Hoe is het bouwproces gegaan?
Gert: “Dat was een mooie samenwerking. Veel voorbereidingen hebben we zelf gedaan omdat het een redelijk simpele opslag is. Denk aan het installeren van de banden, het storten van de vloer. Salomons had een aandeel in het plaatsen van de buizen in de vloer, het installeren van de beluchtingsbuis; eigenlijk de hele installatie van de mestdroogtechniek. Vervolgens hebben we met een betonbedrijf de vloer in orde gemaakt. We hebben een heel aantal materialen van de oude installatie hergebruikt voor de nieuwe installatie.”
Hoe kijk je terug op de samenwerking met Salomons?
Gert: “Het weer was goed en het volk was goed. Dus het ging goed. Mooi om te zien is dat Salomons ook de afgelopen jaren de mestdroogtechniek heeft doorontwikkeld. Onze ervaring van drie jaar geleden was goed, daarom kozen we weer voor hen. Ook de samenwerking tussen Salomons en bouwbedrijf Van Pijkeren was een combinatie die prettig werkte.”
"Mooi om te zien is dat Salomons ook de afgelopen jaren de mestdroogtechniek heeft doorontwikkeld."
Is er al iets te zeggen over het resultaat?
Gert: “Er ligt nu nog geen mest in de loods omdat de laatste zaken nog afgemaakt moeten worden. Maar ik verwacht weer dezelfde resultaten als voorheen namelijk de helft van de kilo’s mest. Dus dat we bijvoorbeeld 1000 ton mest kunnen indrogen tot 500 ton. Dus veel lagere afzetkosten én een product die beter voldoet aan de wensen.”
Meer weten?
Lees hier meer over het mestdroogsysteem. Of lees onderstaand andere verhalen terug. Zoek contact.
Comments